Μέτρα ελέγχου στο πάρκο κεραιών του Χορτιάτη

Μέτρα ελέγχου στο πάρκο κεραιών του Χορτιάτη

Αρ. Πρωτ. 3561/18.10.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
- κ. Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών
- κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης


Οι κάτοικοι της περιοχής του Χορτιάτη εδώ και 15 χρόνια είναι αντιμέτωποι με προβλήματα που προκύπτουν από την λειτουργία του πάρκου κεραιών, προβλήματα που δεν έχουν μόνο να κάνουν με την υγεία τους, αλλά με την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί.

Στο πάρκο κεραιών του Χορτιάτη έχει πρόσβαση όποιος καναλάρχης-τεχνικός παράνομου τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού επιθυμεί να τοποθετήσει μια κεραία. Σήμερα στο πάρκο είναι εγκατεστημένες περισσότερες από 100 κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, οι περισσότεροι των οποίων δεν έχουν την απαιτούμενη νόμιμη άδεια. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει και ο απαιτούμενος έλεγχος στο ποιόν και στο πρόγραμμα εκπομπής των εν λόγω παράνομων σταθμών, με αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για πολλά ροζ κανάλια και παράνομα-παραπλανητικά παιχνίδια.
Τα προβλήματα, όμως, που προκύπτουν είναι πολύ περισσότερα. Λόγω έλλειψης ελέγχου γίνεται παράνομη καταπάτηση δασικών εκτάσεων από τους περισσότερους σταθμούς, οι οποίοι ανεξέλεγκτα και χωρίς κανέναν έλεγχο τοποθετούν τους πομπούς όπου τους βολεύει, λειτουργώντας παράνομα και εκπέμποντας πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την επιτρεπόμενη, φθάνοντας ακόμα και τα 70KW.
Επιπλέον, στην Υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας υπάρχουν επιβεβαιωμένες καταγγελίες για παρεμβολές και προβλήματα στις πτήσεις του αεροδρομίου Μακεδονία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή επικινδυνότητα πρόκλησης πυρκαγιών στο δάσος. Ήδη στο παρελθόν έχει κληθεί για να επέμβει σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο πάρκο κεραιών λόγω του πολέμου μεταξύ των καναλαρχών. Οι επώνυμες καταγγελίες που φτάνουν στις δικαστικές αρχές είναι πολλές και είναι γνωστό το τι συμβαίνει στην περιοχή.
Σε προηγούμενη σχετική επερώτηση που κατέθεσα προς τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών και Επικρατείας για το Πάρκο Κεραιών του Χορτιάτη, τα υπουργεία διευκρίνισαν και απάντησαν ως προς τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην απόφαση λειτουργίας και τοποθέτησης του πάρκου κεραιών στον Χορτιάτη.
Ωστόσο, οι σχετικές μελέτες για την καταλληλότητα της περιοχής για την τοποθέτηση του πάρκου κεραιών στον Χορτιάτη και η προσπάθεια για τον εφησυχασμό των κατοίκων για την ποιότητα ζωής τους και για την υγεία τους, έγινε με βάση κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες εκ των υστέρων φαίνεται πως δεν τηρούνται, καθώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος στον αριθμό των κεραιών και στην ισχύ με την οποία εκπέμπουν. Η ανεξέλεγκτη και άνομη κατάσταση που επικρατεί στο πάρκο κεραιών του Χορτιάτη επιβάλλει την εκ νέου εξέταση κάποιων δεδομένων.


Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
- Δικαιοσύνης
- Μεταφορών και Επικοινωνιών
- Δημόσιας Τάξης


- Για ποιον λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέχεται να διαιωνίζεται η παρουσία και λειτουργία κεραιών παράνομων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο πάρκο κεραιών του Χορτιάτη και δεν παρεμβαίνει άμεσα ο εισαγγελέας;

- Επανειλημμένα έχει γίνει λόγος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία του πάρκου κεραιών στην υγεία των κατοίκων των περιοχών που γειτονεύουν με την οριοθετημένη περιοχή. Οι μελέτες που έχουν γίνει και οι προσπάθειες να καθησυχάσουν οι κάτοικοι αφορούν κάποια συγκεκριμένα ποσοστά εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Πώς ελέγχονται τα ποσοστά αυτά, όταν γίνεται λόγος για την λειτουργία τόσων παράνομων κεραιών, που μάλιστα εκπέμπουν με πολύ μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη ισχύ;

- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την διασφάλιση της έννομης τάξης εντός του Πάρκου Κεραιών του Χορτιάτη, για τη ασφάλεια και διαφύλαξη των νόμιμων εγκαταστάσεων, αλλά και για την πάταξη του κατονομαζόμενου «πολέμου» των καναλαρχών για την τοποθέτηση παράνομων κεραιών;

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Α΄

Απαντήσεις Υπουργείων Μέρος Β'